Kunst en wetenschap verenigd in één beeld

Het Schuttersveld is ook dit jaar weer verfraaid met een bijzonder kunstwerk. Op 3 november jl. werd het beeld Molecular Model van Lorenzo Quintanilla officieel onthuld door wethouder van cultuur Robert Strijk. Het initiatief tot het plaatsen van een kunstwerk op deze plek in de stad is afkomstig van het Business Platform Schipholweg. De keuze voor dit specifieke beeld is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Beelden in Leiden.

Het Business Platform Schipholweg is drie jaar geleden gestart met het plaatsen van kunstwerken op het Schuttersveld om hiermee meer aansluiting te krijgen bij het centrum van Leiden. De ondernemers van de Schipholweg zijn van mening dat kunst verbindt en het plaatsen van een kunstwerk op het Schuttersveld bleek een logische stap.

Molecular Model is speciaal gecreëerd voor de tentoonstelling Life Science van Beelden in Leiden en was het afgelopen jaar ruim twee maanden te zien op de Hooglandse Kerkgracht. Je zou in het werk een soort afgodsbeeld kunnen zien, de belichaming van het geloof in de wetenschap. Het beeld wordt gevormd door bollen met dwarsverbindingen, zoals bij een atoommodel. Maar een rotsvast geloof in die wetenschap is het niet. Het beeld is op sommige plekken niet afgemaakt, terwijl het op andere plekken weer lijkt aangevreten door de tand des tijds. Daarmee is Molecular Model bij nader inzien eerder een standbeeld voor de twijfel dan voor het geloof. Juist deze twijfel vormt de basis van de wetenschap, maar ook voor de kunst van Quintanilla.

Het werk van Lorenzo Quintanilla blijft in ieder geval staan tot de 3 oktober kermis 2017.

Molecular Model (17) Molecular Model (20)

Molecular Model (28) Molecular Model (30)

(vlnr: Ron Hogenboom (voorzitter Business Platform Schipholweg), Lorenzo Quintanilla (kunstenaar), Joque Mulder (voorzitter Beelden in Leiden), Robert Strijk (wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur Gemeente Leiden), Erick van Mastrigt (penningmeester Business Platform Schipholweg)

(foto’s: Emile van Aelst)